Poeten och cirkelmakaren

Året är 37 f.Kr., och hela den kända världen är uppochnedvänd. I Rom håller kaoset efter mordet på Iulius Caesar så långsamt på att lägga sig, men nya konflikter håller på att segla upp mellan hans efterträdare. På Medelhavet härjar pirater och i öster hotar partherna det romerska rikets säkerhet. I Palestina råder krig, och Jerusalem kommer snart att vara under belägring. Att leva i slutet av den romerska republiken var att leva i intressanta tider.


Mitt i denna osäkra och förvirrande situation bestämmer sig Plotius Tucca, en lagom rundlätt romersk diktare, för att åka med några av sina vänner på vad han hoppas skall bli en avkopplande tur genom Italien. På andra sidan havet ansluter sig en judisk undergörare vid namn Jechiel ben Amittai lite motvilligt till en samling upprorsmakare som bestämt sig för att mörda Herodes, den lydkonung som romarna installerat som härskare över Palestina. Båda hoppas de att de snart skall vara tillbaka i tryggheten, men för Tucca och Jechiel tycks ödet ha andra planer.


Poeten och cirkelmakaren är en roman som handlar om hur politik, intriger och konflikter ibland kan få de mest osannolika personer att hamna i historiens mitt. Det är berättelsen om hur en judisk frihetskämpe och en romersk poet tillsammans tvingas bege sig rakt in i farornas centrum, för att rädda hemligheter som skulle kunna kasta hela det romerska riket i krig. Det är historien om två ganska ovilliga hjältar, som sist av allt borde vilja umgås med varandra. Boken utspelar sig långt från de klassiska romarromanernas höga miljöer, och huvudpersonerna är inga kejsare, konungar eller soldater. Istället är det en historia om hur några mindre ståtliga individer blir tvungna att med list, uppfinningsrikedom och ett visst mått av humor ta sig genom de mer eller mindre vansinniga situationer som de oroliga tiderna försätter dem i. Från att ha varit en fredlig diktare och en envist antiromersk upprorsmakare får Tucca och Jechiel - poeten och cirkelmakaren - finna sig i att bli agenter i Octavias hemliga tjänst.
"Det är den perfekta slöa i hängmattan-boken. Med gott humör skildrar de båda så där lagom oansvarigt den romerske riddaren Plotius Tuccas äventyr."


- Barometern/Oskarshamnstidningen"[L]äsaren har bara att tacka och ta emot denna lättflytande och lekfulla pikareskhistoria med alla dess glimtar av kända fakta och fantasifulla äventyr i Rom, Jerusalem och diverse platser däremellan [...]


[E]n medryckande, ganska trovärdig och ofta mycket underhållande historia."


- Upsala Nya Tidning"Herrarna Wikander har roat sig och sina läsare med en livfull och fantasirik skildring [...] Det vilar nog lite av studentspexets anda och humör över boken."


- Arvika Nyheter

Poeten och cirkelmakaren